boboti

toen ik door de kookboekafdeling van mijn favoriete boekenzaak struinde kon ik niet echt iets vinden, veelal hetzelfde, bekend of al in mijn bezit maar toen viel mijn oog op een zuid Afrikaans kookboek.
Heb nml al vele keukens in m'n kast staan maar deze ontbrak nog.
Bladerend was ie niet meer perfect gaaf en twijfelde ik of ik hem mij zou nemen, maar doordat wat bladzijdes gescheurd waren mocht ik 'm voor een prikkie meenemen en ben zó blij dat ie uiteindelijk mee naar huis is gegaan.
Al is het alleen maar voor dit recept. een schaal vol kruidig geurend comfort food.
krijg je visite of heb je een drukke dag in het vooruitzicht, dit is de ideale maaltijd.
Hier is deze maaltijd inmiddels al vaak op tafel getoverd, het recept al menig maal uitgedeeld en dus ook de hoogste tijd om nu hier met jullie te delen.
in het originele recept gebruiken ze hertenvlees, maar ik verzeker jullie, met runder gehakt is het ook prima te maken.
serveer met rijst of in de zomer met een frisse salade er naast.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken afrikaans
Porties 5 personen

Equipment

  • 1 ovenschaal
  • 1 braadpan

Ingrediënten
  

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 kilo (runder) gehakt
  • 4 stuks sneetjes brood zonder korst
  • 250 ml melk
  • 2 stuks grote uien, fijn gesneden
  • 50 ml olijfolie
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 3 cm gember, geschild en geraspt
  • 1 stuks citroen, het sap
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • 3 eetlepels kerriepoeder
  • 1 stuks ei, mt. L
  • 100 ml slagroom
  • 4 stuks laurierblad
  • peper vers gemalen
  • zout
  • eventueel 2 eetlepels rozijnen geweld.
  • eventueel amandelschaafsel voor on top.
  • 1 dosis liefde

toplaag

  • 3 stuks eieren los geklopt
  • 250 ml slagroom
  • 1/2 theelepel kurkuma

Instructies
 

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • verhit de olie en boter in de pan en bak het vlees gaar en bruin, voeg hier de bouillonpoeder aan toe en proef of er eventueel of er nog peper en zout naar smaak bij moet.
  • laat het brood in de melk weken en prak het geheel fijn met een vork.
  • smoor de uien en de knoflook in de 50ml olie en zorg dat ze niet te bruin worden. voeg de gember toe en bak nog even kort mee.
  • haal de pan van het vuur en voeg de citroensap en jam toe. meng door mekaar.
  • voeg de kerriepoeder toe en zet terug op matig vuur. roerbak dit mengsel nogmaals. laat niet aanbakken!
  • klop het ei met de slagroom door elkaar in een kom en kruid met gemalen peper en zout.
  • meng nu het roommengsel met het gehakt, uienmengsel en geprakte brood zachtjes door mekaar.
    roer eventueel de rozijnen er door.
  • doe het mengsel in een ovenschaal en steek de laurierblaadjes er in.(je kan eventueel ook citroenblad gebruiken)

toplaag

  • klop de eieren, slagroom en kurkuma in een kom en breng op smaak met peper en zout. en eventueel iets bouillonpoeder.
  • giet dit over het gehaktmengsel
  • zet de schaal ongeveer 40 minuutjes in de oven. tot de toplaag bruin en stevig is.
  • wil je het met amandelschaafsel strooi dit dan na 20 minuutjes over de schotel en zet deze dan terug in de oven.
  • serveer met gekookte rijst.

Laat een reactie achter

Rating recept








Als eerste op de hoogte van de nieuwste recepten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading