elfsteden koek

dit receptje heb ik ooit van een buurjongen gekregen, inmiddels mijn eigen versie er van gemaakt en haal het in de winter regelmatig tevoorschijn, niet alleen voor de benaming maar ook voor het gemak.
als ik visite krijg en weinig tijd heb om een hele taart te maken is dit namelijk een ideale traktatie bij de koffie.
een heerlijke appelplaat met een stevige havermoutbodem.
laat je niet afschikken door de hoeveelheden, dit is een hele plaat.
halveer het en doe het in een vorm als je denkt dat je te veel hebt aan een hele plaat.
maar ik kan je verzekeren, dit gaat op!
er staan rozijnen in het recept vermeld, deze laat ik zelf weg en pak wat meer appel, hier thuis zijn we niet dol op rozijnen in de taart, maar voeg ze vooral wel toe als je ze kan waarderen.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 1 uur
Gang Bijgerecht

Equipment

  • oven
  • Bakplaat

Ingrediënten
  

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram havermout
  • 500 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram ongezouten roomboter
  • 8 stuks grote goudreinetten
  • 125 gram rozijnen
  • 2 eetlepels kristal suiker
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 stuks citroen (het sap)
  • 2 eetlepels bruine basterd suiker
  • 2 eetlepels custard
  • 1 eetlepel bloem
  • 3 eetlepels amandelschaafsel

Instructies
 

  • smelt de roomboter langzaam in een pannetje
  • doe de overige ingrediënten voor de bodem in een kom
  • smeer de bakplaat in met boter en bestuif met bloem
  • meng de ingrediënten voor de bodem door mekaar en voeg de boter toe
  • meng dit goed door mekaar en verdeel gelijkmatig over de bodem van de bakplaat
  • duw dit aan met de bolle kant van een lepel

vulling

  • schil de appels en snijd in kleine stukjes
  • laat de rozijnen wellen
  • voeg samen en meng met de suiker, kaneel en citroensap door het appel rozijnenmengsel
  • schep de bloem en de custard er door en meng goed
  • verdeel over de bodem en duw iets aan
  • strooi het amandelschaafsel er over
  • bak de plaat in circa een uur op 160 graden af
  • laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker

Laat een reactie achter

Rating recept