herfst plaatkoek

een receptje wat echt bij de tijd van het jaar past.
de koekkruiden die heerlijk geuren en je al in herfstige sferen brengt, met daarbij de nieuwe appeltjes uit het seizoen
En de aardbeienjam die de laatste zonnestralen vertegenwoordigen in dit receptje.
kortom, duik die keuken in en ga aan de slag!
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Tussendoortje
Porties 15 stukjes

Equipment

  • 1 bakplaat (28x33 cm ongeveer) met opstaand randje

Ingrediënten
  

deeg

  • 600 gram bloem
  • 400 gram ongezouten roomboter (koud en in kleine blokjes)
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 1 stuks ei losgeklopt
  • 1 snuf zout
  • 5 theelepels speculaaskruiden

vulling

  • 6 stuks appels geschild en in kleine stukjes bijvoorbeeld goudreinet
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepel custard
  • 2 handjes havermout
  • 5 flinke lepels aardbeienjam
  • 5 stuks speculaasjes fijn gemalen
  • 1 flinke lepel liefde

Instructies
 

  • verwarm de oven voor op 175 graden
  • vet het bakblik in met roomboter
  • doe de ingrediënten voor het deeg bij mekaar in een mengkom en kneed tot een samenhangend deegje.
  • laat even een half uurtje rusten
  • meng ondertussen de appeltjes met de suiker, de custard, havermout en eventueel nog wat speculaaskruiden.
  • verdeel het deeg in 1/3 en 2/3
  • rol het stuk van 2/3 uit en verdeel over de bakplaat
  • duw een beetje omhoog tegen de randjes
  • smeer royaal de jam over de bodem
  • verdeel hierover de koekkruim
  • strooi vervolgens het appelmengsel hierover en duw lichtjes aan
  • pak nu de andere bal deeg en trek hier klein plukjes van en verdeel deze over de gehele koek.
    uiteindelijk is de bovenlaag dan grotendeels bedekt met 'plukjes'
  • zet de plaat in het midden van de oven en bak ongeveer 3 kwartier tot de bovenkant mooi bruin is.
    ik draai de plaat halverwege om zo de warmte gelijk te verdelen en overal even bruin gebakken te krijgen
  • heerlijk met een bol kaneelijs of een toef slagroom!
Trefwoord appel, bakken, herfst, jam

Laat een reactie achter

Rating recept








Als eerste op de hoogte van de nieuwste recepten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading