karamel kaasje

dit receptje is inmiddels een klassieker geworden want dit kaasje staat standaard bij mij op de borreltafel of als onderdeel bij een high tea, brunch of grazing platter.
dit keer nam ik een klein camembert kaasje, maar bij meerdere gasten pak ik graag een grote brie.
en voeg ik om het helemaal decadent te maken als extra ook nog chocolade druppels of krullen on top!
de karamel maak ik zelf, kinderlijk eenvoudig maar heb je hier geen zin in of tijd voor kan het natuurlijk ook prima met een kant & klaar potje.
en wees vooral niet te zuinig met de karamel!
presenteer het kaasje op een mooi bord of taart plateau en het is ook nog eens een mooie en smaakvolle eyecatcher op je tafel.
leg er een borrelbrood en wat crackertjes naast en laat je gasten genieten van dit pronkstukje op tafel.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Frans

Equipment

  • plateau

Ingrediënten
  

  • 1 stuks camembert
  • 100 gram spekblokjes
  • 50 gram pecannoten grof gehakt
  • 1 takje rozemarijn
  • 4 á 5 eetlepels karamel

voor de karamelsaus

  • 200 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 175 ml slagroom
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • flinke snuf gerookt zout

Instructies
 

  • leg het kaasje op een mooi bord of plateau
  • bak de spekjes in een droge koekenpan
  • voeg aan het einde de gehakte nootjes toe en bak kort mee
  • giet de karamel over het kaasje, als deze nog iets hard laat deze dan wat zachter worden in een pannetje of magnetron zodat hij over de kaas kan druipen
  • strooi het spek/ noten mengsel er vervolgens over
  • maak af met wat losse rozemarijn

karamelsaus maken

  • doe de suiker met de eetlepels water in een pan met dikke bodem.
  • zet deze op matig tot hoog vuur en laat de suiker smelten. NIET roeren maar walsen met de pan.
  • wanneer de suiker opgelost is en de karamel een donkerbruine kleur haal je deze van het vuur.
  • verwarm in een andere de slagroom met de boter tot de boter gesmolten is en net tegen de room kook aan zit.
  • zet nu het suikermengsel terug op het vuur (laag) en giet nu héél voorzichtig en rustig de room bij de suiker, kijk uit want dit kan spatten! en roer goed met een garde.
  • blijf roeren totdat alles goed is gemengd en je een mooie karamel hebt.
  • kook de karamel een paar minuten, haal van het vuur en laat afkoelen.
    bewaar in schone potten in de koelkast.

Notities

Laat een reactie achter

Rating recept








Als eerste op de hoogte van de nieuwste recepten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading