oma's appeltaart

dit recept is, zoals de titel al doet vermoeden, een 'erfstukje' en vanaf dat ik in de keuken te vinden ben maak ik deze al op de manier zoals mijn oma dat ook deed.
hij heeft al meermaals als verjaardagstaart gepronkt bij m'n zoon zijn verjaardag.
en nog steeds is het zijn absolute favoriet.
ik heb er ooit zelfs eens een grote bruidstaart van mogen maken.
alles in hartvorm, van groot naar klein op een prachtige etagére.
moge duidelijk zijn dat dit een taartje is om op te slaan en die je vaak de oven in gaat schuiven.
ik laat rozijnen weg omdat we er hier allemaal niet dol op zijn in een appeltaart.
maar leef je uit als jij het wel een lekkere toevoeging vindt.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Gang Tussendoortje
Porties 8 punten

Equipment

  • 1 springvorm 24 cm
  • keukenmachine (kan ook prima met de hand, heb het vroeger altijd met de hand gekneed.)

Ingrediënten
  

  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram ongezouten koude roomboter in blokjes
  • 1 stuks ei losgeklopt
  • 6 stuks goudreinetten, geschild en in stukjes
  • 1 stuks citroen, geperst
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 4 stuks bastogne of speculaasjes
  • 200 gram amandelspijs, van goede kwaliteit
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 mespunt zout
  • 2 eetlepels bruine kandijsuiker
  • 1 dosis liefde

Instructies
 

  • meng de bloem, basterdsuiker, boter, vanillesuiker, zout en de helft van het ei tot een soepel deeg.
  • rol dit in huishoudfolie en laat het circa een half uurtje rusten in de koelkast
  • meng de appel met het citroensap, kaneel en kristalsuiker
  • verkruimel het amandelspijs en schep dit door het appelmengsel
  • vet de springvorm in en bekleed de de bodem en zijkanten met het deeg
  • maal de koekjes grof en strooi dit over de bodem
  • schep het appelmengsel er bovenop en duw iets aan
  • verkruimel nu het laatste deeg tussen je vingers en bedek de bovenkant van de taart er mee.
  • strooi de kandijsuiker hier over
  • bak de taart in het midden van de oven op 190 graden voor ruim een uur.
    (ik doe de taart altijd 75 minuten, dit hangt een beetje van je oven af)
  • kijk na 3 kwartier of de bovenkant niet te bruin wordt, dek deze anders af met aluminiumfolie en bak deze nog even verder.
  • lekker met een klodder opgeslagen slagroom

Laat een reactie achter

Rating recept








Als eerste op de hoogte van de nieuwste recepten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading