ondersteboven van Zweden

20230812_112730_resized

Daar is hij dan; mijn blog over ons Zweden avontuur!

Een land wat hoog op ons lijstje stond en die we hadden gepland voor september. Maar zoals het vaker gaat met onze planning hebben we ook deze omgegooid.

Op weg naar Scandinavië

Zo reden wij dus in augustus voor 3 weken richting Scandinavië. Het was helaas voor een korte periode, maar zo konden wij alvast van Zweden ‘proeven’ en Dean kon toch met ons mee. Dean heeft namelijk een vaste baan aangeboden gekregen en hierdoor kon hij niet lang op vakantie.  Dat was ook de reden om de planning om te gooien.

 

We hadden stiekem toch wel wat verwachtingen na alle verhalen over dit land. Ons werd verteld dat we het ‘Canada gevoel’ weer zouden ervaren. Dat leek ons een tikkie overdreven, maar oordelen konden we pas als we er zelf waren geweest.

                                  

Duitsland

En zo reden we op een druilerige maandagmorgen richting Duitsland, waar het weer vast beter zou zijn. Niet dus! Naast een bak regen was er ook nog eens veel file en die combinatie wakkert niet echt een vakantie vibe aan kan ik vertellen.

Na een lange rit vonden we een fijne camping, middenin het bos met ruime plekken en hertjes in de achtertuin,  waar we de dag gelukkig alsnog zonnig konden afsluiten.

Denemarken

De volgende ochtend vertrokken we op tijd om de oversteek te maken naar Denemarken om daar ook wat kilometers te maken. Het weer was goed gezind, files bleven uit en dat maakte de stemming en het rijden in onze Eddie een stuk gezelliger.

We vonden wederom een fijne camping, gelijk aan het strand. Maar voordat we goed en wel geïnstalleerd stonden, kwam er een lokaal ‘buitje’ over die ons gelijk tot aan de enkels in het water deed staan. Een strandwandeling moesten we daarom even uitstellen☹

        

Later op de avond waagden we het er dan toch op en Dean nam zelfs nog een duik met op de achtergrond de regenboog, wat een magisch momentje!

De volgende dag stond het automuseum op de planning en daarna zouden we oversteken naar Zweden. Niet alleen kilometers  vreten, maar ook wat vertier, vooral voor de mannen?

Denemarken lieten verder voor wat het is, gezien ons tijdsbestek en zo varen we dezelfde dag nog over naar Zweden.


Zweden

Het was een zonnig dagje waar we onderweg langs een prachtige camperplek kwamen. We besloten te stoppen om van de zon te genieten. De route die ik vooraf had uitgestippeld hadden we namelijk maar overboord gegooid, want het weer bepaalde een beetje welke richting we op zouden gaan.

De volgende dag was het alweer gedaan met de zon en het was voornamelijk regen wat we hadden.

We gebruikten de dag om meters af te leggen en een mooie wilde kampeerplek te vinden. Beide konden we afvinken. Én, we spotten Elanden, de moeder en het kind stonden langs de bosrand. Pokkeweer of niet, dit namen ze ons niet meer af. En zo sloten we de dag af met een mooie boswandeling én zonsondergang, jawel hij liet zich toch weer even zien!

 

De route die we pakten, bracht ons de volgende dag op een heerlijke camping, gelegen aan een meer, omringd door bos en met een heerlijk restaurantje en mooie camperplekken. Hier besloten we dan ook wat langer te blijven. Zo konden we de omgeving verkennen, wandelen, fietsen en de was weg werken. Het vakantiegevoel was er, heerlijk sfeertje, vriendelijke mensen, prachtige natuur én de oldtimers reden af en aan, iets waar wij erg blij van werden.

Fulufjället National Park

Na 3 dagen lieten we deze fijne plek achter ons en gingen we richting Fulufjället National Park.

De wildernis route is niet te doen in het tijdsbestek die wij hadden, maar om toch een beetje het gevoel te krijgen deden we dit park aan. Het weer begon nu echt treurige vormen aan te nemen, non stop regen, hierdoor besloten we om de kortste trail te lopen naar de waterval en daarna richting camping te gaan.

        

Blij dat we een plek hadden gevonden waar we enigszins beschut stonden, want ondertussen hadden we het nieuws meegekregen dat storm ‘Hans’ over Zweden kwam razen☹

Noodgedwongen bleven we 2 nachten op deze camping, prachtplek, mooie omgeving, maar door het extreme weer zagen we hier nagenoeg niets van en was het vooral ‘mens erger je niet’ in de camper.

Mora

Na 2 dagen leek het ergste voorbij en gingen we richting Mora. Een andere richting dan we in gedachten hadden, maar de grens met Noorwegen werd afgeraden i.v.m. het extreme weer.

Onderweg zagen we inderdaad hoeveel water er was gevallen en hoe groot de overlast hiervan was: ondergelopen eilandjes, buiten de oevers getreden rivieren. We waren blij dat we de andere kant op waren gegaan en ons het ergste bespaard is gebleven.

Tijdens deze rit spotten we overigens ook rendieren! Maar stoppen was onmogelijk dus het bleef bij een enthousiaste blik.

 

We vonden in de buurt van Rattvik een camperplek waar we gelijk hartelijk werden ontvangen bij een Nederlands gezin die net waren geëmigreerd. We plakten er een nachtje aan vast om de buurt te verkennen en de was weer weg te werken. Die stapelde zich namelijk lekker op door het kloteweer.

Stockholm

Na 2 dagen zetten we koers richting Stockholm. Dit lag niet echt op de route, maar Dean zijn wens was om deze vakantie daar te kunnen trainen. Én hopende op pro fighter én zijn idool te ontmoeten. De kans was zeer klein, gezien deze man veelal in het buitenland verblijft.

Dus geen citytrip maar regelrecht richting sportschool.

Het weer werd in ieder geval beter en de rit ernaartoe verliep dan ook voorspoedig en was prachtig.

Ruim op tijd arriveerden we in Stockholm en voor de sportschool was een parkeerplek (dit is vaak anders in steden en omliggende wijken). Kon ik mooi nog even boodschappen doen en wat te eten halen. Samen met Dean liep ik de shoppingmall in en zagen we een coffeecorner waar een groepje mannen aan de koffie.

Maar toen ik nog een keer keek, zag ik daartussen Dean zijn idool zitten! Totaal onverwacht en overdonderd liepen we erop af en vroeg Dean nerveus of hij op de foto mocht.

Gelijk werd hij tussen de groep gezet, te woord gestaan, foto’s gemaakt en handtekening meegegeven. Rondom gelukkig en het was absoluut het hoogtepunt van deze hele reis voor Dean. Wát een cadeautje!

In de avond kon hij meetrainen en deze dag sloten we moe, maar voldaan af op een prima wilde kampeerplek net buiten Stockholm. Zo konden we bijkomen van deze onvergetelijke ervaring.

 

     

De kust

Vanuit Stockholm gingen we richting de kust. Het weer was eindelijk wat beter dus een beetje uitwaaien en een fijne plek aan het water konden we wel waarderen.

Deze vonden we na een paar uurtjes rijden en geïnstalleerd wagen de mannen gelijk een duik in het, voor mij, koude water. Er werd gewandeld, warme kaneelbollen gegeten, spelletjes gespeeld en we genoten dat we eindelijk zon hebben.

Vanuit hier pakten we dan ook nog een camping langs het water waar er wederom gezwommen werd en we een mooie zonsondergang cadeau kregen.


Terug naar Nederland

Vanaf hier namen we de brug bij Malmö terug naar Kopenhagen met zijn mooie uitzichten. We hadden de gang er goed in en reden in 1 ruk door Denemarken heen om in Duitsland weer te overnachten.

Hier vonden we een rustige plek, aten we snackies, hielden we een rummikub marathon en besloten we de volgende dag een lange rit te maken, zodat we oma konden verrassen en nog een paar dagen Limburg konden doen, voordat Dean weer aan het werk moest.

Die lange rit werd vervolgens wel een hele lange, zó veel files. Helemaal afgedraaid en kapot kwamen we de volgende dag aan in Limburg, waar we nog een paar heerlijke dagen met elkaar hadden en konden bijkomen van deze reis.

 

Terugblikkend op deze weken was het alles, behalve saai. Het was pittig om na anderhalve maand weer fulltime op elkaars lip te zitten. We hadden het meest droevige weer wat je kon verzinnen. De Duitse autobanh was een hel. Het was behoorlijk schakelen met de route, maar bovenal hadden we een onvergetelijke tijd met elkaar.

We hebben nieuwe herinneringen gemaakt. Mooie gesprekken gevoerd. De tijd optimaal benut en kilometers afgelegd. Mooie ontmoetingen gehad en prachtplekken ontdekt.

Én, het is waar, Zweden gaf ons dat Canada gevoel. Wij kunnen dan ook niet wachten om weer terug te gaan om dit land nog meer te ontdekken.

 

*alle campings en camperplekken zal ik delen op mijn plattegrondje op de site.

Op mijn instagram kan je ze al terug vinden in de highlights.

6 reacties

 1. Janny op 9 september 2023 om 18:36

  wat weer een mooi verhaal?, jullie maken zoveel mooi’s mee, jullie hebben weer veel herrineringen gemaakt.
  waar gaat de reis nu naar toe?

  • Heidy van Megen op 19 september 2023 om 10:44

   hi janny, wij blijven nu een even bij dean in de buurt. die heeft net een woonruimte gevonden waar hij volgende maand in kan.
   en daarna willen we graag terug naar zweden/scandinavie. nog lang niet uitgekeken daar!

 2. Henk Ketelaar op 10 september 2023 om 11:53

  Super gaaf om te lezen jullie avontuur. En oldtimers maakt de reis nog leuker ?. En wat een mooie natuurplekjes komen jullie tegen .

  Fijne reis verder voor jullie ?

  • Heidy van Megen op 19 september 2023 om 10:43

   och Henk, kan je je hart ophalen in Zweden vwb oldtimers!
   echt fantastisch, wij gaan ook zeker weer terug, nog lang niet uitgekeken daar!

 3. Jacquelien op 11 september 2023 om 16:46

  Was weer een genot om te lezen en de prachtige foto’s te bewonderen ! ??

  • Heidy van Megen op 19 september 2023 om 10:41

   dankjewel Jacquelien!
   we gaan ook zeker weer terug, en dan hoop ik op sneeuw!:)
   xx

Laat een reactie achter

Als eerste op de hoogte van de nieuwste berichten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading