ontdekje plekje

noordspanje2

Noord Spanje & Portugal  

 

We lieten Biarritz achter ons en staken de grens over om via een mooie route Spanje in te rijden.  

Daar stond San Sebastian bovenaan het lijstje en dat was meer voor mezelf dan voor de mannen, zeg ik eerlijk.  

   

Vorig jaar oktober zou ik hier namelijk al heen gaan, maar dat heb ik toen allemaal geannuleerd in verband met onze zieke Lynn. En zoals het spreekwoord zegt, ‘wat in het vat zit…’ Dus nu was de tijd er wel en moest ik hier gewoon heen.  

 

Een geschikte camperplek vinden bleek alleen nog niet zo makkelijk, maar in het naast gelegen Zarrautz vonden we die uiteindelijk wel. En dat bleek een pracht standplaats! Boven op een berg met aan de ene kant het uitzicht op de zee en aan de andere kant de bergtoppen met eeuwige sneeuw. Het ‘Heidy in de bergen’-gevoel was er optimaal?  

 

Verder waren de voorzieningen nog eens perfect: schoon sanitair, wasgelegenheid en van alle gemakken voorzien. Hier boekten we dan ook een extra nacht.  

 

De heuvel aflopend kwam je in Zarrautz uit, waar Dean en ik de trein namen naar San Sebastian.  

Een dagje samen op pad, struinen door de stad en eten, eten en nog eens eten. Het weer was wat somber maar desalniettemin was het een mooie dag om de stad te verkennen en indrukken op te doen. Ik denk wel dat het met mooier weer wat meer uitstraling heeft en bruisender is. Maar de Pinxtos en taartjes smaakte er niet minder om. Hier moet ik dus nog wel een keer terugkomen?

 

 

De volgende dag pakten Dean en Michel de fiets en maak ik een mooie wandeling door de heuvels samen met Lucy. We bleven ook een nachtje extra op deze plek om het weer even af te wachten en onze route aan de hand hiervan verder te bepalen.  

 

Grote steden vermijden we liever met de camper, dus Bilboa werd geskypt. Een goede keuze als we mede camperaars spreken die klagen over de camperplekken en zelfs inbraken! Wij omzeilden Bilbao dus en doken wat meer de bergen in, waar we na een mooie en lange rit een plek vinden bij een boer.  

 

Een man met een kruisboog komt op ons afgelopen en staat ons allervriendelijkst te woord: “Be your guest, het hele weiland is voor jullie”. We zijn dus op het juiste adres! 

 

Gelegen aan een beekje met alle ruimte, blijkt dit verrassend genoeg echt een fantastische plek.  

De boer geeft nog uitleg en een mini rondleiding bij zijn varkens en laat ons vervolgens in de avond alleen op het terrein. Bij de vraag wat de kosten zijn, was het antwoord: “helemaal niets, gewoon gaan staan!” Zó bijzonder, de plek, de rit ernaartoe en de boer zelf.  

 

De volgende ochtend reden we op tijd weg om verder door de bergen te rijden en weer richting kustlijn (waar het weer iets beter is) om in Foz te stoppen. Getipt door een camperaar vonden we daar een fijne plek dicht bij het strand. Hier konden we mooi wandelen met Lucy en de volgende dag de fiets pakken om met zijn drieën heerlijk te cruisen langs het strand en koffie te doen in de zon.  

 

Vanuit Foz gaan we door naar Santiago de Compostela. Deze stond bij mij op het lijstje om te bezoeken na alle verhalen die ik erover heb gehoord en gelezen.  

 

Buiten de stad vonden we een ideale camperplek en op de fiets gingen we richting stad waar we bij het aankomen een beetje teleurgesteld om ons heen kijken. Want zo mooi is het allemaal niet, beetje achterstallig en verpauperd. Maar de kathedraal, het oude gedeelte, maakte een hoop goed en daar hingen we dan ook even rond voordat we de route terugfietsen, tegen de berg op.  

En dat laatste is niet mijn sterkste kant. Vloekend en hijgend (en met hulp van mijn mannen) kwam ik weer bij de camping aan en viel ik als een blok in slaap.  

 

Hier bleven we maar 1 nachtje. We hadden het al snel gezien in Santiago.  

 

De volgende ochtend wilden we dan ook echt de grens oversteken en via een mooie route door een natuurpark Portugal inrijden.  

 

Met mooie uitzichten en een prachtige omgeving cruisen we zo richting Porto waar we net voor de stad een plek aan zee vonden en van daaruit met de metro naar de stad konden.  

 

Porto viel ietwat tegen. De halve stad lag opengebroken, wat de charmes van de stad nogal weghaalde. We hebben wel heerlijk gegeten en in de avond heeft Dean kunnen trainen in een gym waardoor het toch een geslaagd dagje Porto was.  

 

Het weer werkte niet echt mee, waardoor we een dag extra bleven en de spelletjes, boeken lezen en de lokale shoppingmall optimaal konden benutten.  

 

De wind ging de volgende ochtend liggen en zo reden we weer verder naar Nazaré. Dit werd mij namelijk getipt door een volgster op Instagram.  

 

De rit was allesbehalve vlot: veel regen, toch nog veel wind en wegafzettingen.  Een hoop gevloek verder kwamen we uiteindelijk aan. Ook dit hoort bij een roadtrip en als we dan na zo’n rit de zon zien schijnen en we duiken het strand op dan ben je helse rit snel weer vergeten.  

 

In Nazaré gingen we als eerste de stad in en op zoek naar een goed bord eten. Zo maakten we gelijk een wandeling door het stadje.  

 

Na al het wisselvallige weer van de afgelopen weken wilden we niets liever dan richting een zonzekere plek. We laten Nazaré achter ons en pakten weer een prachtroute door de natuur en langs de ruige kust richting de Algarve.  

 

Na een prachtige rit met nog mooiere stops onderweg vonden we een plekje in Zambujeira. Een camping die echt van alle gemakken voorzien is en waar de schoonmaakploeg overuren draait. Maar we blijven hier toch echt maar 1 nachtje. We wilden de zuidpunt graag aantikken de volgende dag.  

 

Wederom was het een heerlijke route waar we een tussenstop maakten bij de Lidl en op het parkeerterrein onze lunch nuttigen. Ook dat is camperlife! In Portugal en Spanje is dat overigens ook vrij normaal en hebben ze zelfs speciale camperplekken op de parkeerplaats.  

 

We reden door om het uiterste puntje Sagres te bezoeken, waar we een grote wandeling maakten en de mannen een duik namen in zee.  

 

Vanuit hier gingen we richting Lagos. Hier zijn we ooit met Dean geweest toen hij nog klein was en het is dan ook geweldig om hier weer te zijn en met onze camper rond te rijden.  

 

We vonden een stadscamping die bij de eerste indruk nogal vervallen en verwaarloosd oogt maar hoe fijn staan we hier! Het strand en de stad waren op loopafstand en in de avond was er gewoon stilte en sliepen we als een os. Topplekkie waar we prima vertoeven en waar we de korte broeken en zwemkleding eindelijk de hele dag aan konden.  

 

Op dit moment hangen we hier dan ook nog even lekker rond. Doen we koffie op het terras, fietsen langs de boulevard en hebben stranddagjes met de hele dag de zon op ons bol. Het ultieme camperleven wat ons betreft en dat de camper dan continu met zand bezaaid ligt, neem ik graag voor lief. 

 

 

Zonnige groet vanuit de Algarve! 

20 reacties

 1. Janny op 18 maart 2023 om 22:44

  wat weer een geweldig verhaal, of ik erbij ben.
  zo mooi dat jullie zo genieten!!

  • Renate op 19 maart 2023 om 07:12

   Wat neem je ons weer heerlijk mee in jullie mooie reis en verhalen. Love it. Liefs Renate

   • Friep op 19 maart 2023 om 07:31

    Zo we zijn weer bij gelezen ??jullie zijn goed op weg zo te lezen ☀️en het lekkere weer kan je gewoon hierheen sturen hoor ??

    • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:51

     dankjewel voor je lieve reactie! zó leuk dat je ‘mee reist’!
     groetjes vanuit het mooie portugal!

   • Annemiek op 19 maart 2023 om 07:39

    Mooie avonturen en herinneringen maken. Zo leuk om jullie te volgen. Veel plezier weer en we lezen het wel weer.

    • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:49

     altijd zo leuk dat je meeleeft, mee geniet én reageert! dankjewel lieverd!
     dikke kus vanuit portugal! xx

  • Hilde op 19 maart 2023 om 07:27

   Het was weer leuk om te lezen!

  • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:53

   heerlijk dat je mee geniet janny! dank voor je lieve reactie.
   dikke knuffel van ons uit portugal! xx

 2. Sophie op 19 maart 2023 om 06:22

  super leuk om mee te reizen ?
  liefs Sophie Bakkenes

  • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:52

   dankjewel sophie! zó leuk dat je mee reist!
   dikke knuffel vanuit het zonnige portugal!

 3. Friep op 19 maart 2023 om 07:31

  Zo we zijn weer bij gelezen ??jullie zijn goed op weg zo te lezen ☀️en het lekkere weer kan je gewoon hierheen sturen hoor ??

  • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:49

   haha…,dat weer is zó fijn! dat houden we ff vast hoor! eind volgende week richting spanje!

 4. François op 19 maart 2023 om 09:32

  que quapa esta todos y has esribolos bonitos.
  estoy eperando a la la proxima vez

  beso

  • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:47

   haha…,jij dacht dat ik het al helemaal onder de knie heb die spaanse taal;)
   michel is wat verder met zijn lessen en heeft me even geholpen:)

   dikke kus terug en dank voor je lieve reactie!

 5. Els van Oorschot op 19 maart 2023 om 09:54

  Dank je wel voor je mooie reisverslag, lieve Heidy ❣️
  Ik geniet, op afstand ?, met jullie mee ?
  Liefs,
  Els XXX

  • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:46

   zó lief weer Els, dankjewel! elke x weer zo leuk dat je zo enthousiast reageert en heerlijk mee geniet!
   volgens mij heb je ook wat moois op de planning samen met de family, als ik het goed heb!
   dikke knuffel voor jou vanuit portugal! xx

 6. Mieke op 20 maart 2023 om 11:59

  Heerlijk, wat is dit genieten om mee te lezen met jullie reis.?

  • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:45

   geweldig dat je zo mee geniet mieke! dank voor je lieve reactie. dikke x vanuit de algarve!

 7. Jose op 20 maart 2023 om 17:05

  wat heb ik genoten van de reis tot nu toe,tis inderdaad net of je er bij bent.ook geniet ik van de foto.s op instagram.op naar nog veel meer mooie verhalen,drive safe

  • Heidy van Megen op 20 maart 2023 om 21:44

   heerlijk voor mij om te lezen dat je zo mee geniet en mijn foto’s gewaardeerd worden!
   dikke knuffel vanuit portugal! xx

Laat een reactie achter

Als eerste op de hoogte van de nieuwste berichten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading