porchetta
er is denk niets wat ik lekkerder vind dan buikspek.mits het op de juiste manier klaar gemaakt is én het vlees van goede kwaliteit is!lekker knapperig spek, beetje gekruid, uit de pan, oven of van de bbq.mij kan je er s' nachts voor wakker maken, dat was al zo toen ik klein was en nog steeds ben ik er dol op.deze porchetta moest dan ook wel op mijn site komen natuurlijk.in de oven als ik gasten krijg of als de bbq lekker lang aan staat als we onder de veranda zitten.snij plakjes voor bij het avond eten of koud op een boterham.hoe je het ook eet, dit is goddelijk!
Equipment
- braadslede of bbq
- rolladetouw
- aluminiumfolie
- eventueel kernthermometer
Ingrediënten
- 2 kilo buikspek zonder zwoerd
- vers gemalen peper en zeezout
voor de vulling
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1 stuks citroen, de rasp
- paar takjes verse tijm, fijn gesneden
- 1 handje peterselie fijn gesneden
- 100 gram pistachenootjes grof gehakt
- 50 gram cashewnoten grof gehakt
- paar eetlepels olijfolie
- beetje grof zeezout
- 1 flinke dosis liefde
Instructies
- kerf met een scherp mes de vetlaag in en wijf deze in met peper en zout
- draai het vlees om en wrijf ook deze kant in met zout en peper
- meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom
- verdeel dit over het vlees (in de midden, over de lengte)
- rol het vlees strak op en knoop het op, begin in de midden, dan beide uiteinden en vervolgens de rest
- verwarm de oven voor op 230 graden
- druppel wat olijfolie in de braadslee en leg het vlees er in
- rooster het vlees een half en breng dan de temperatuur omlaag naar 150 graden
- dek de rollade af met aluminiumfolie en braad de porchetta nog zeker 2,5 uur
- gebruik je een kern thermometer dan moet de temperatuur minimaal 68 graden zijn
- verwijder de folie en bak het vlees nog even zodat je een lekkere knapperige korst krijgt.
- laat het vlees even rusten en snij het vervolgens in dunne plakken
op de bbq
- wil je de porchetta op de bbq klaar maken ga dan in eerste instantie voor een lage temperatuur, 100 graden en indirecte hitte.pook na ongeveer 3 uur de bbq op 200 graden en braad de porchetta dan nog lekker krokant met directe hitte, ongeveer een kwartiertje.ik gebruik hier wel altijd mijn kernthermometer.
Als eerste op de hoogte van de nieuwste recepten?
Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:
Homemade Heidy
info@homemadeheidy.nl