Tafel vol gezelligheid

gedekte tafel Kerst 2020 Heidy HIP tafelen DSC_0424

Toen ik vorige week een filmpje plaatste van mijn gestylde kerst tafel stroomde mijn inbox vol met berichtjes. Het leek mij daarom een goed idee om hier een blog aan te wijden. Hierin neem ik jullie mee hoe ik te werk ga, deel ik mijn tips en hoe mijn ideeën tot uiting komen.

Ik doe dit een paar keer per jaar voor mijn vriendinnen. Zo kunnen we gezellig samen zijn en elkaar weer zien. En dit keer was extra speciaal, want we vierden mijn verjaardag.

Ik hou van mooi gedekte tafels. Vooral als ze gevuld zijn met verschillende gerechtjes die met liefde bereid zijn. Ik werk niet met een menu, maar ik hou van delen: een sharing table, waarbij je verschillende gerechtjes kan proeven. Zo ontstond ook het idee voor de ‘high blunch’, een high tea, brunch en lunch in één gegoten.

Ik begin altijd ruim van te voren met recepten uitspitten en sorteren, maar heb altijd een paar all-time favorites ertussen staan die gegarandeerd in de smaak vallen en die voor mij makkelijk te maken zijn. Zo had ik bijvoorbeeld oma’s appeltaartje en mijn pesto waar iedereen altijd blij van wordt. Maar ik ga uiteraard ook voor nieuwe gerechtjes. Wel gerechtjes die je makkelijk van te voren kan klaarmaken, zodat je op de dag zelf geen stress hebt. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk?.

Als starter begin ik vaak met een soepje, iets warms en vullends doet het altijd goed. Je kan zelf brood bakken maar ikzelf én mijn gasten worden altijd erg blij van de broden van Luscious Loaf en notenbrood van de lokale bakker.

Zorg voor voldoende drinken op tafel zodat je zelf niet elke x van tafel af hoeft. Ik vul karaffen met water en maak dit af met rozemarijn, citroenschijfjes of wat vruchtjes. Daarnaast heb ik altijd verse vruchtensappen staan in mooie flessen en een grote theepot gevuld met de verse theesmaakjes ernaast op tafel. Leg wat trosjes druiven tussen de kerstdecoratie, dit oogt mooi vol en ook heerlijk om tussendoor van te snoepen.

Verdere tips van gerechtjes die ik dit keer op tafel toverde, zal ik allemaal apart delen onder mijn recepten pagina.

Voor de tafelstyling doe ik o.a. inspiratie op via social media, Pinterest, tuincentra en magazines (kookboeken en tijdschriften liggen hier ook door het hele huis en zelfs op mijn nachtkastje?).

 

Door mijn catering bedrijf heb ik natuurlijk het e.e.a. voor de aankleding van de tafel al in huis, maar ik heb ook een hoop verzameld in de loop der jaren.

Na de feestdagen scoor je vaak voor de helft van de prijs de leukste dingetjes en door te mixen en matchen kan je het vaker gebruiken. Zo heb ik de naambordjes ergens in een tuincentrum gescoord en met een rood lintje maak je ze al kerstig. En met Pasen gebruik ik een geel lintje, waardoor het vaker kan worden gebruikt. Laat vervolgens iemand die mooie kan tekenen/ schrijven ze persoonlijk maken met de naam er op.

Verder had ik ook naamkoekjes bij Droomkoekjes laten maken als extraatje voor mijn tafelgasten. Ze zien er fantastisch uit en smaken geweldig! Zij heeft ook altijd thema koekjes. Zo heb ik met Halloween of Pasen deze ook al eens op een thema tafel gehad. Bestel deze wel op tijd i.v.m. de levertijd.

Het serviesgoed waaronder de borden en soepkommen heb ik dit keer gehuurd bij Hiptafelen en met eigen items aangevuld. Dit vind ik ideaal, ruime keuze en zo hoef je niet gelijk een geheel nieuw serviesset aan te schaffen.

De plateaus van boomschors gebruik ik vaker en deze kan je o.a. goedkoop bij een haardhout handelaar op de kop tikken. Met takken dennengroen uit eigen tuin of van het tuincentrum vul je het geheel mooi op. Leg er kerstballen in het kleurthema bij en plaats er kerst geurkaarsjes tussen.

Ik heb ook veel items na de feestdagen bij de H&M Home gescoord in de opruiming. Linnen servetten, tafelkleed, kerst items, de leukste spulletjes kan je dan voor een prikkie scoren.

Werk ook vooral met hoogtes, ik heb taartverhogers waar je natuurlijk ook prima iets anders op kan presenteren. Heb je deze niet? Zet dan bijvoorbeeld een kom omgekeerd en daarop weer een bord of plateau. Dit presenteert mooi en geeft een prachtig effect i.p.v. alles plat op tafel te stallen. Stem de kleuren natuurlijk wel op elkaar af. Een wit tafelkleed kan altijd en ‘bouw’ daarop verder.

Ongeveer 5 dagen van te voren begin ik met de voorbereiding. Ik maak netjes een boodschappenlijstje en een lijstje met de uiteindelijke gerechtjes. Die hou ik bij me en vink af als iets klaar is. Hier maak ik tussendoor ook weer notities bij als iets nog afgewerkt moet worden.

Ik plan deze date ook al ruim van te voren zodat iedereen, ook ikzelf rekening kan houden met die datum. De week van te voren spreek ik niets af of ik zorg in ieder geval voor ruimte in de agenda, omdat ik alles relaxed wil voorbereiden. Verder spreek ik een tijd af, zodat ik in de ochtend alles nog even kan nalopen en de laatste hand aan de gerechtjes en tafel kan leggen.

Een mooie tafel wil ik ook graag vastgelegd hebben zodat ik mijn ideeën kan bewaren en delen. Uit ervaring weet ik dat ik er zelf niet aan toekom om foto’s te maken en daarom had ik Sylvia van Hiptafelen geboekt om mijn tafel en de gerechtjes vast te leggen.

Zo blij dat ik dit gedaan heb, de foto’s zijn prachtig en zijn zowel op mijn site als social media in te zetten. Kan ik ook zeker adviseren om te doen: boek een uur, zorg dat je tafel klaar is. Heb je liever foto’s met je tafelgasten erbij, dan kan dat natuurlijk ook. Zo creëer je een mooi naslagwerk voor jezelf en content voor je kanalen.

Heb je vragen of wil je zelf zo’n tafel bij jou thuis, maar heb je geen zin of tijd in al dat werk? Dan kan je natuurlijk ook bij mij terecht!

Lieve kerst groet, Heidy

2 reacties

 1. Annemiek op 22 december 2020 om 07:49

  Leuk om te lezen hoe je dit aanpak. Merci voor de tips. Fijn feestdagen Heidy met je mannen ?

  • Heidy van Megen op 27 december 2020 om 16:51

   dankjewel annemiek!
   de dagen rustig door gekomen:)
   x

Laat een reactie achter

Als eerste op de hoogte van de nieuwste berichten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading