terugblik op 2023

20230812_162106

LOSLATEN

 

Mijn laatste blog voor dit jaar. En eentje waar ik terugblik op het afgelopen jaar. Een jaar waar ik op zich al een boek over kan schrijven. Waar het in vele opzichten een rollercoaster was. En als ik dit jaar in één woord moet omschrijven was het wel het jaar van ‘loslaten’.

 

Ik heb natuurlijk wel vaker losgelaten in mijn leven, dingen vaarwel gezegd en het vertrouwde opgegeven. Loslaten zie ik als groei. Het is iets moois, spannend door het onbekende, maar het brengt je zóveel.

Het vertrouwde is fijn, geeft een soort kalmte, maar tegelijkertijd ook een sleur. En waar nog zoveel te leren en ontdekken is, vind ik het persoonlijk ook eeuwig zonde als je die kansen onbenut laat. Uiteraard is het soms doodeng, maar wat kan er nou gebeuren, hooguit op je bek gaan en ook daar leer je van!

Wij lieten huis en haard los, kozen voor nog meer vrijheid. Leven in een camper met alle ups-and-downs die daarbij horen. Maar als ik nu terugkijk naar die periode was die zó waardevol en leerzaam om als gezin te ondernemen. Ik ben elke dag dankbaar dat we deze stap hebben genomen.

Tuurlijk was het soms gewoon kut als je na 2 weken regen de Rummikub door de camper ziet vliegen of geen camperplek kunt vinden laat in de avond en middenin in een feeststoet terecht komt met je camper. Ik hoef je niet te vertellen hoe de stemming dan is, aangezien we ieder een eigen mening en temperament hebben?.

Maar nu moesten we het wel oplossen met mekaar, waar je in een huis even weg kan lopen, wordt dat hier vrij lastig. En ook hier bleek maar weer wat voor een team wij als gezin zijn want achteraf dit zijn de anekdotes van de reis waar we nog veelvuldig om lachen. Het heeft ons als gezin nog sterker gemaakt.

 

We hadden een prachtig huis in een evenzo prachtige omgeving, werkten beiden nog maar parttime, maar toch haalden we daar onze voldoening niet uit. Geluk zit ‘m niet in die geweldige keuken, die prachtige badkamer of volle agenda. Dat voelde we aan alles en dat durven los te laten gaf zo een bevrijdend gevoel.

Geluk zit vanbinnen. Mijn gezin wat in balans is, in harmonie met elkaar leeft, elkaar support in onze dromen achterna gaan en doen wat we het allerliefste doen.

 

Tijdens de reis leerde we zo veel. Van elkaar en als individu. We hadden mooie gesprekken, ontwikkelden ons nog meer en kwamen tot de mooiste inzichten. Met een lach en een traan, met frustraties en emoties, gevolgd door hele mooie stappen.

En ook tijdens de reis leerden we loslaten. Want naast ons huis, ons werk en onze familie waren daar onderweg de fijne plekjes waar we afscheid van moesten nemen omdat we onze reis vervolgde. Waren daar mooie vriendschappen en ontmoetingen, die er overigens nog steeds zijn ondanks de afstand, maar ook moesten we die uitzwaaien om door te gaan.

En ook hierin lieten wij los. Vriendschappen die verschillende wegen inslaan en mekaar in deze levensfase niet meer past of begrijpt. Waar de een blijft hangen en de ander doorgaat.

Vroeger zou ik met al deze veranderingen moeite hebben gehad. Angst kwam omhoog als ik het vertrouwde moest loslaten. Daar kon ik van wakker liggen, verdrietig om zijn en me van alles afvragen. Nu gooi ik het van me af, haal diep adem en kijk vooruit. Negatieve energie belemmerd en die wil ik dan ook niet voelen. Ik kan het loslaten. En dat voelt bevrijdend, als rust, als enorme groei.

 

Maar ook dichterbij moest ik loslaten. En dat was gelijk van een heel ander level. Want hier raakte mijn moederhart van streek. Mijn hoofd raakte in de war en mijn emoties had ik totaal niet meer onder controle. Ik voelde echt pijn, pijn in mijn hart. Hier lag ik wel wakker van……

Dean die van de zomer besloot om in Nederland te blijven. En waar wij vervolgens besloten om ons droomhuisje in Zweden te kopen. Dit voelde zo dubbel en wat had ik het hier zwaar mee. De afstand voelde als een wereldreis en ik voelde me echt verscheurd. Alles schreeuwde in mij dat het meer dan goed was, we volgden tenslotte allebei onze hart en dromen.

Maar mijn gevoel, dat vertelde mij totaal iets anders en dat ging met me aan de haal. Dean en ik, die navelstreng is nooit doorgeknipt en dat voelde ik nu des te meer. Maar tegelijkertijd zorgde onze band ervoor dat ik dit een plekje kon geven, ermee om leerde gaan en accepteren dat het helemaal okay is zo.

Het schuldgevoel, het loslaten, het is niet nodig en het is helemaal prima. Sterker nog, onze band is er alleen maar nog intenser van geworden.

En nu, sta ik langs de zijlijn en kan ik als moeder zijnde alleen maar onwijs trots zijn en toejuichen dat hij deze keuze heeft gemaakt en hoe goed het doet. Mijn zoon, mijn alles. Net 18 jaar en kijk waar hij staat.

De liefde voor zijn sport heeft hem dit pad opgestuurd en wat bewandelt hij deze goed. Zijn eigen plekje, eigen autootje, een baan naar zijn zin én doen wat hij het allerliefste doet in een team waar hij zich thuis voelt. Die in hem geloven zoals wij dat ook doen.

 

De weg die hij bewandelt is zeker niet altijd de makkelijkste, soms eenzaam, soms pittig, maar zijn gedrevenheid en doorzettingsvermogen… Ik kan er alleen maar een hele diepe buiging voor maken en als moeder mijn rol met alle liefde een andere invulling geven.

 

Jullie begrijpen dat de afgelopen periode een behoorlijke uitdaging waren. Binnen 2 weken hebben we zowel Dean verhuisd en ingericht, hebben we onze inboedel op transport gezet én zijn we gaan uitladen in Zweden.

Maar we hebben het geflikt, we zijn niets uit de weg gegaan, we hebben aangepakt, we hebben bergen verzet, we hebben alle 3 ons hart gevolgd met alle pieken en dalen.

 

Op dit moment hebben we in Nederland alle dingetjes afgehandeld en zijn we net aangekomen in Zweden om de heerlijke feestdagen tegemoet te gaan met elkaar. Bijkomen van alle drukte, nagenieten met alle mooie herinneringen van afgelopen jaar en proosten op een knallend 2024!

Alleen, met ons gezinnetje, in ons kersthuisje en uiteraard met een witte Kerst.

 

Als ik zo terugkijk was het een jaar vol verrassingen en een jaar met uitdagingen. Maar wat voel ik me gezegend dat ik die heb mogen ervaren.

En terugblikkend en mezelf afvragend hoe we dit jaar zo met mekaar hebben doorstaan heb ik maar één antwoord en dat is… LIEFDE!

Liefde voor elkaar, liefde voor wat we doen, liefde voor onszelf. En echte liefde, die overwint alles.

 

Liefs Heidy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 reacties

 1. Ellis op 21 december 2023 om 19:45

  En met alle liefde(s) samen ‘23 uit knallen en met diezelfde liefde doorrrrrr in ‘24.
  Hele fijne feestdagen lieverds en een geweldig mooi nieuw jaar.

  Xxx

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:54

   zó lief Ellis, dankjewel!
   dikke knuffel en een fantastisch 2024 uiteraard!
   xx vanuit zweden!

 2. Karin op 21 december 2023 om 19:48

  Écht zo top zoals jullie dit met elkaar doen.
  Jullie hart volgen en ja dat is LIEFDE meer dan dat
  Ik wens jullie hele mooie kerstdagen en een liefdevol 2024 ?✨?❤️?

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:54

   dankjewel lieve karin!
   ietwat laat maar ik wens jou ook een prachtig 2024, vol liefde en genietmomentjes!
   dikke knuffel vanuit een winters Zweden xx

 3. Lily op 21 december 2023 om 19:52

  Wat ‘n mooi om te lezen en altijd die super mooie foto’s
  Voor jullie ook fijne feestdagen en een super 2024

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:53

   dankjewel lily!
   beetje laat met reageren maar moest echt even bijtrekken van die dagen:)
   wens jou ook een prachtig 2024!
   liefs vanuit zweden!

 4. Jose op 21 december 2023 om 21:13

  Heidy, Michel en Dean,

  mooi om dit stuk te lezen, liefde is loslaten, ook al is dit niet altijd even gemakkelijk. We wensen jullie alle liefde en geluk. Leef jullie leven en geniet, want je leeft elke dag !
  Liefs, van ons

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:52

   super lief, dankjewel josé!
   dikke knuffel vanuit zweden, xx

 5. Angélique op 22 december 2023 om 07:03

  Wat mooi om dit zo te lezen, en ik geloof dat moederhart zeer heeft gedaan.
  ik wens jullir alle geluk toe en fijne feestdagen.

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:51

   wát lief angelique, dankjewel!
   wij hebben hele fijne dagen gehad met mekaar:)
   lieve groetjes uit een winters zweden, xx

 6. Marion op 22 december 2023 om 07:15

  Wens jullie alle goeds tijdens de kerstdagen en het nieuwe jaar in en dat de liefde altijd aanwezig mag blijven in jullie gezinnetje en de mensen die erbij horen!
  Fijne feestdagen!???

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:50

   wat lief marion!
   wij hebben hele fijne dagen gehad met mekaar:)
   nog de beste wensen en veel liefs vanuit een winters zweden!

 7. Friep op 23 december 2023 om 09:06

  Wat een mooi jaar als ik het zo allemaal lees ?jullie heel veel geluk in 2024 met jullie avonturen
  We blijven ze volgen ?

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:49

   verwacht jullie toch ook een x bij ons zweedse stulpje;)
   dankjewel kanjers! het was zeker een mooi jaar, absoluut niet saai iig:)!
   dikke knuffel van ons

 8. Manuel op 23 december 2023 om 09:28

  Mooie blog! Recht uit het hart

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:48

   dankjewel manuel! xx

 9. Jette op 23 december 2023 om 16:08

  Wat heb je dit weer mooi geschoven. Dat leren loslaten is zoooo herkenbaar!
  Nu een prachtig mooi nieuw avontuur tegemoet in Zweden.

  Hele fijne dagen toppers, als we in de buurt zijn komen we graag eens gluren??.

  Liefs Jette (bux_ontour)

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:47

   ahhh.., wát lief Jette!
   en zeker altijd welkom, sterker nog, we gaan 2 camperplekjes maken.
   niets fancy maar wel gezellig;)
   dikke knuffel uit zweden!

 10. Cassandra op 23 december 2023 om 21:00

  Ontzettend mooi om te lezen! Geniet van deze mooie, witte Kerst en de jaarwisseling met z’n drieën (en Lucy natuurlijk)!!!
  Liefs;)
  Cassandra

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:46

   dankjewel lieverd! we hebben zo genoten met mekaar.
   het afscheid viel dan ook even zwaar:(
   dikke knuffel voor jullie, xx

 11. Vera op 29 december 2023 om 10:52

  Hoi , lees zojuist je blog , eerder nog geen tijd gehad ,wat goed heb jij het verwoord .. mijn complimenten .. boek waardig ! En inderdaad het leven is loslaten in alle facetten.. en dat heb jij nee jullie gedaan !! Knap hoor .. en nu opent het leven jullie nieuwe deuren ! En dat is ook spannend.. geniet van alles wat jullie het leven brengt.. we wensen jullie dan ook een heel goed en vooral gezond 2024!!!?

  • Heidy van Megen op 11 januari 2024 om 22:55

   wow vera, dank voor dit compliment en te lieve woorden!
   wie weet…,ooit…,een boek;)
   voor nu een hele dikke knuffel vanuit een winters Zweden voor jullie.
   liefs xx

 12. dave op 18 maart 2024 om 08:58

  Knappe blog! Wij zijn ook aan het overwegen om te vertrekken uit het thuis land. Wel naar een iets warmere locatie

Laat een reactie achter

Als eerste op de hoogte van de nieuwste berichten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading