witlof schotel met rauwe ham en mosterdsaus

hier thuis zijn ze dus niet dol op witlof en daarom kwam dit niet vaak op tafel.
maar sinds ik ook voor mensen in de buurt kook tover ik regelmatig deze schotel uit de oven en maak ik een klein portie voor mezelf.
het is echt een favoriet geworden onder 'afhaal' bordjes.
en daarom deel ik deze ook graag met jullie.
ik zit overigens in een ovenschotel fase geloof ik, dus wees voorbereid.
er volgen nog een paar heerlijke combinaties.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Equipment

  • ovenschotel

Ingrediënten
  

  • 8 stronkjes witlof hangt een beetje van de grootte af, pak er anders een paar extra
  • 8 plakjes rauwe ham ik geef de voorkeur aan schwarzwalder schinken maar pak gerust een andere.

voor de mosterd saus

  • 50 gram roomboter
  • 3 eetlepels bloem
  • 400 ml melk
  • 100 gram geraspte kaas ik heb het liefste van de boer, goede kwaliteit en veel meer smaak. pak wat extra om er over te strooien eventueel.
  • 3 eetlepels mosterd van goede kwaliteit ik doe 2 eetlepels grof en eetlepel fijne mosterd.
  • portie liefde

Instructies
 

  • verwijder de harde kern uit de witlof en kook deze met een snufje zout beetgaar.
  • laat de witlof goed uitlekken en maak vervolgens rolletjes met de ham
  • leg dit in een ovenschaal naast mekaar.

saus

  • smelt de boter langzaam in een pan met dikke bodem.
  • voeg de bloem toe en laten deze circa 2 minuten garen. blijf wel af en toe roeren
  • voeg de melk langzaam en al roerende toe (pak hiervoor een garde)
  • roer goed tot het een gladde saus is
  • laat op laag vuur eventueel nog een paar minuten indikken
  • voeg nu de kaas en mosterd toe en roer goed door.
  • voeg naar smaak nog wat grove peper en zout toe.
  • schep dit over de witlof en strooi eventueel nog wat extra kaas over de saus
  • zet de schaal circa 20 minuten op 180 graden in de oven. totdat je een lekker krokant bruin laagje hebt.

Laat een reactie achter

Rating recept








Als eerste op de hoogte van de nieuwste recepten?

Schrijf je dan hieronder in voor de mailinglijst:

Loading